Loading...

Profilaxie si igiena dentara

Profilaxia dentara este cea mai simpla si mai ieftina metoda de tratament

Profilaxie si igiena dentara

Profilaxia dentara este cea mai simpla si mai ieftina metoda de tratament. Profilaxia previne imbolnavirea dentara si parodontala, preintampinand astfel aparitia complicatiilor. Asadar, profilaxia dentara are 2 roluri :

 1. prevenirea aparitiei cariei dentare si a bolii parodontale
 2. prevenirea evolutiei cariei dentare si a bolii parodontale si a aparitiei complicatiilor
  1. Igiena orala este cea mai importanta metoda de profilaxie, in sensul in care, fara o igiena bucala corecta toate celelalte metode de profilaxie nu isi mai au sensul. Are ca si scop indepartarea placii dentare. Nu se efectueaza la cabinetul stomatologic.
  2. Periajul profesional se efectueaza la cabinetul stomatologic. Este un periaj dentar realizat cu ajutorul instrumentelor mecanice care are rolul de a indeparta placa dentara. Este foarte eficient, dar are un mare dezavantaj : se poate efectua doar la cabinetul stomatologic. Placa dentara se depune dupa fiecare masa ; de aceea, periajul mecanic trebuie sa fie insotit de o igiena bucala corecta.
  3. Detartrajul reprezinta manopera de indepartare a tartrului dentar. Deoarece tartrul se formeaza prin calcifierea placii dentare, acesta contine o cantitate foarte mare de microbi. Detartrajul se efectueaza la cabinetul stomatologic si este nedureros. Se realizeaza cu ajutorul unor instrumente speciale bazate pe ultrasunete. In mod ideal, frecventa acestuia este de 2 ori pe an.
  4. Sigilarea santurilor si fosetelor, aceasta este o metoda foarte eficienta prin care se preintampina stagnarea microbilorin santurile si fosetele molarilor si premolarilor prevenind astfel aparitia cariilor la acest nivel. Practic, se realizeaza niste obturatii cu materiale fluide care vor "inchide" santurile si fosetele dentare facandu-le mult mai greu accesibile pentru bacterii sau microbi.
  5. Depistarea si tratarea cariilor incipiente este o metoda eficienta de profilaxie deoarece previne evolutia cariilor si aparitia complicatiilor.