Loading...

Parodontologie

Parodontologie

Parodontologia este ramura stomatologica care se ocupa cu afectiunile aparatului de sustinere a dintelui in os, aparat numit parodontiu marginal. In general, parodontologia se ocupa cu studiul a doua afectiuni importante : gingivita si parodontita marginala. Aceste afectiuni constituie boala parodontala.

Care sunt cauzele afectiunilor parodontale?

Cauzele bolii parodontale sunt microbii situati in placa dentara sau tartrul dentar care adera de dinti si, care provoaca gradual, infectii ale gingiei, ligamentelor de sustinere a dintelui si, in final, ale osului alveolar. In stadiile avansate ale bolii, datorita distructilor osoase provocate de infectie, apare mobilitatea dintelui.

Care sunt principalele semne ale bolii parodontale?

Semnele si simptomele bolii parodontale difera in functie de faza de evolutie a acesteia:

  1. inflamarea gingiei si schimbarea culorii acesteia din roz in rosu
  2. sangerari gingivale spontane sau la periajul dentar
  3. dureri difuze de diverse intensitati la nivelul gingiei
  4. uneori, miros neplacut la nivelul cavitatii bucale
  5. retractia gingivala, adica retragerea gingiei de pe dinti si dezvelirea coletelor si radacinilor dentare.
  6. afectarea ligamentelor periodontale care va provoca cresterea mobilitatii dintelui.
  7. resorbtii progresive ale osului alveolar care au ca si rezultat formarea pungilor parodontale. Aceste pungi se masoara cu instrumente speciale numite sonde parodontale.
  8. datorita distructilor osoase masive provocate de infectie, mobilitatea dintelui creste foarte mult. Ligamentele de sustinere ale dintelui sunt in cea mai mare parte distruse.

Care este tratamentul bolii parodontale?

Tratamentul bolii parodontale depinde de stadiul ei:

a. Tratamentul profilactic — Este cel mai eficace tratament deoarece preintampina aparitia bolii. Se realizeaza printr-oigiena bucala riguroasa si corecta si prin controale periodice regulate efectuate minim de 2 ori pe an.In cadrul acestora, se va efectua un detartraj complet cu ultrasunete si un periaj profesional, preintampinand astfel aparitia placii dentare.

b. Tratamentul in fazele incipiente — Consta in indepartarea factorilor care favorizeaza infectia : tartru, placa bacteriana. Pentru aceasta, se efectueaza un detartraj si un periaj profesional asociat cu instructiuni privind o igiena bucala corecta si, apoi, monitorizarea pacientului. In urma acestor masuri, in cele mai multe cazuri boala regreseaza.

c. Tratamentul in fazele medii — Pe langa manoperele descrise mai sus, se mai efectueaza si un chiuretaj subgingival, tratamente de surfasaj si planare radiculara profesionaleprecum si masurarea adancimii pungilor parodontale in vederea monitorizarii evolutiei infectiei.

d. Tratamentul in fazele avansate — In cazurile avansate, cu distructie osoasa masiva, este nevoie de un tratament complex care implica de cele mai multe ori si metode chirurgicale : operatii cu lambou, aditie de os etc.