Loading...

Estetica dentara

Alaturi de noi obtii un zambet cat mai placut si atragator

Estetica dentara

Estetica dentara reprezinta orice tratament care are ca rezultat cosmetizarea arcadelor dentare si obtinerea unui zambet cat mai placut si atragator.

Practic, estetica dentara nu este o ramura aparte a stomatologiei, ci, sub acest nume, inglobeaza tehnici si proceduri din mai multe ramuri ale stomatologiei care au toate scopul de a imbunatati aspectul arcadelor dentare.

Care sunt cele mai importante proceduri ce tin de estetica dentara ?

1. Albirea dintilor

Albirea dintilor este o metoda profesionala efectuata in cabinetul stomatologic. Exista mai multe metode de albire:

  1. geluri care se aplica in niste forme dentare ( numite gutiere de albire ) si care se tin in cavitatea bucala timp de cateva nopti
  2. albiri cu ajutorul unor lampi speciale
  3. albiri cu ajutorul unor paste specifice

Este important sa retineti ca, cu cat dintii dumneavoastra naturali sunt mai deschisi la culoare ( adica mai albi ), cu atat procedeul are mai mari sanse de reusita. Albirea trebuie repetata cel putin odata la 2 ani.

Inainte de albire, se efectueaza tratamentul tuturor cariilor si un detartraj profesional.

2. Obturatiile fotopolimerizabile estetice

Daca apar carii sau defecte mici la nivelul dintilor frontali, este nevoie de refacerea acestora prin obturatii cat mai putin vizibile.

Avand la dispozitie o gama foarte larga de nuante si tonuri, obturatiile fotopolimerizabile din material compozit au o foarte buna estetica. Acest lucru este valabil si in cazul inlocuirii obturatiilor metalice vechi, inestetice.

3. Coroanele ceramice

Coroanele ceramice sunt cea mai buna solutie pentru refacerea distructiilor dentare ce nu mai pot beneficia de tratament prin obturatii fotopolimerizabile.

In functie de posibilitatile financiare, exista mai multe tipuri de coroane ceramice ce pot fi realizate.

• Coroanele integral ceramice — Sunt cele mai estetice coroane dentare. Neavand schelet metalic, au o culoare si o transluciditate foarte apropiata de dintii naturali. Nu sunt foarte rezistente si, din acest motiv, nu pot fi aplicate in toate cazurile.

• Coroanele ceramice pe schelet de zirconiu — Sunt solutii protetice excelente. Realizarea acestora se face prin frezaj computerizat cu ajutorul unor aparate speciale numite sisteme CAD-CAM. Zirconiul, avand o culoare alba, este mult mai estetic decat metalul, avand totodata si o rezistenta deosebita.

• Coroanele metalo-ceramice cu aliaj nenobil — Sunt coroanele clasice de ceramica . Sunt inferioare din punct de vedere estetic celor descrise mai sus, dar sunt net superioare coroanelor acrilice sau din compozit.

4. Fatetele dentare

Fatetele dentare sunt lucrari protetice care acopera doar partea exterioara, vizibila a dintelui. De obicei, sunt confectionate din ceramica si cel mai important rol al acestora este cel estetic. Astfel, fatetele pot rezolva mai multe tipuri de probleme:

  1. coloratii inestetice
  2. carii mici sau defecte de smalt
  3. aparitia de spatii inestetice intre dinti, in special diastema dintre incisivii centrali superiori numita popular "strungareata"
  4. inghesuiri sau incalecari inestetice ale dintilor

5. Solutii estetice parodontale

Chirurgia plastica gingivala face posibila remodelarea si repozitionarea rozului gingival. In acest mod, se rezolva problema unui contur gingival neregulat si asimetric, cat si cea a unui zambet care expune prea mult gingia, permitand si alungirea unor dinti scurti si inestetici.